Sunday, May 23, 2010

Kisah Sungai dalam Laut.


Assalamualaikum wbt.

Kali ini saya ingin berkongsi dengan anda mengenai sedikit infomasi. Mungkin ada yang tahu dan mungkin sesetengah tidak tahu mengenai kejadian ini. Subhannallah, Indah sungguh ciptaan Allah ini.


KISAH AIR MASIN DAN AIR TAWAR & SUNGAI DALAM LAUT

“Dan Dialah yang membiarkan dua laut mengalir (berdampingan); yang ini tawar lagi segar dan yang lain masin lagi pahit; dan Dia jadikan antara keduanya dinding dan batas yang menghalangi.” (Al Furqan:53)

Jika kamu termasuk orang yang gemar menonton rancangan TV `Discovery’ pasti kenal Mr. Jacques Yves Costeau, dia seorang ahli oceanografer dan ahli selam terkemuka dari Perancis. Orang tua berambut putih ini sepanjang hidupnya menyelam ke pelbagai dasar samudera di seantero dunia dan membuat filem dokumentari tentang keindahan alam dasar laut untuk ditonton di seluruh dunia.

Pada suatu hari, ketika sedang melakukan eksplorasi di bawah laut, tiba-tiba dia menemui beberapa kumpulan mata air tawar yang segar dan sangat sedap rasanya kerana tidak bercampur/tidak melebur dengan air laut yang masin di sekelilingnya, seolah-olah ada dinding atau membran yang membatasi keduanya.

Fenomena ganjil itu memeningkan Mr. Costeau dan mendorongnya untuk mencari penyebab terpisahnya air tawar dari air masin di tengah-tengah lautan. Dia mulai berfikir, jangan-jangan itu hanya halusinasi atau khalayan sewaktu menyelam. Waktu pun terus berlalu setelah kejadian tersebut, namun dia masih belum menemui jawapan yang memuaskan tentang fenomena ganjil tersebut.


Sehingga suatu hari dia bertemu dengan seorang profesor muslim, kemudian dia menceritakan fenomena ganjil itu. Profesor itu teringat pada ayat Al-Quran tentang bertemunya dua lautan (Surah Ar-Rahman ayat 19-20) yang sering dikaitkan dengan Terusan Suez . Ayat itu berbunyi,

"Dia biarkan dua lautan bertemu." (Al-Rahman:19)

"Di antara keduanya ada sempadan yang tidak boleh ditembus" (Al-Rahman:20)

Selain itu, dalam beberapa kitab tafsir, ayat tentang bertemunya dua lautan tapi tidak bercampur airnya ditafsirkan sebagai lokasi muara sungai, di mana terjadi pertemuan antara air tawar dari sungai dan air masin dari laut. Namun tafsiran itu tidak menjelaskan ayat berikutnya dari surat Al-Rahman ayat 22 yang berbunyi,

"Keluar dari keduanya mutiara dan marjan." (Al-Rahman: 22)

Padahal tiada mutiara yang dihasilkan di muara sungai.

Terpesonalah Mr. Costeau mendengar ayat-ayat Al-Quran itu, melebihi kekagumannya melihat keajaiban pemandangan yang pernah dilihatnya di lautan yang dalam. Al Quran ini mustahil disusun oleh Muhammad yang hidup di abad ke tujuh, suatu zaman yang mana belum ada peralatan selam yang canggih untuk mencapai lokasi yang jauh terpencil di kedalaman samudera.

Berita tentang fenomena ganjil 14 abad yang silam benar-benar suatu mukjizat. Akhirnya terbukti pada abad 20, Mr. Costeau berkata bahawa Al Quran memang sesungguhnya kitab suci yang berisi firman Allah, yang seluruh kandungannya adalah benar belaka. Justeru itu, dia lalu memeluk Islam.


Allahu Akbar…! Mr. Costeau mendapat hidayah melalui fenomena teknologi kelautan. Maha Benar Allah yang Maha Agung. Shadaqallahu Al `Azhim. Rasulullah s.a.w. berkata, “Sesungguhnya hati manusia akan berkarat sebagaimana besi yang dikaratkan oleh air”. Bila seorang bertanya, “Apakah caranya untuk menjadikan hati-hati ini bersih kembali?” Rasulullah s.a.w. berkata, “Selalulah ingat mati dan membaca Al Quran.”

Jika anda seorang penyelam, maka anda harus mengunjungi Cenote Angelita , Mexico . Disana ada sebuah gua. Jika anda menyelam sampai kedalaman 30 meter, airnya air segar (tawar), namun jika anda menyelam sampai kedalaman lebih dari 60 meter, airnya menjadi air asin, lalu anda dapat melihat sebuah “sungai” di dasarnya, lengkap dengan pohon dan daun daunan.

Setengah pengkaji mengatakan, ia bukanlah sungai biasa, ia adalah lapisan hidrogen sulfida, nampak seperti sungai. luar biasa bukan? Lihatlah betapa hebatnya ciptaan Allah SWT.

"Maka nikmat Tuhanmu yang manakah yang hendak kamu dustakan?" (Al-Rahman: 13)

Saya sertakan video jikalau anda ingin lihat lebih jelas.16 Comments? ♥ ;):

Fia Abas said...

subhanallah..indah sungguh ciptaan allah..lebih indah setiap kejadian allah bg mereka yg mahu berfikir =)

Cik Kyla said...

benar! dan bersyukurlah dengan nikmat yang telah Allah berikan.

Roronoa Zoro said...

allahuakbar..
betapa hebatnya kekuasaanMu ya allah..

thx for sharing... superb entri nie.. =D

Cik Kyla said...

En Zoro : begitu indahkn ciptaan Allah?

yer same2. Sharing is caring :)

Azizul Luqman said...

Islam itu benar...
Kenapa masih banyak yg tidak takut akan perintah serta larangan Nya. :)

Erieq said...

Begitu hebatnnya ciptaan illahi.. tiada yg berkuasa selainnya

sekamar rindu said...

salam....

info yang sangat bagus...saya teruja memabacanya..terima kasih..

wanshah said...

Cik keyla, saya tak dapat tengok la vid tu. kena block. wawawa.. sedihnya tak dapat tengok..

http://wanshah87.blogspot.com

Cik Kyla said...

En.Wan Shah : Kna block? adehh.. rugi la...

Colourful life said...

hebat sungai lam air..

Mira said...

sy tertarik cerita mcm ni. keep it up!

Cik Kyla said...

Cik Mira : Tq for reading. ^^

wanshah said...

bleh bagi link tak?.. saya bukak kat tempat lain. best entry ni. rasa nak tengok sangat vid sungai dalam laut tu.

Cik Kyla said...

ni link dia . http://www.youtube.com/watch?v=93-mMXooIq0&feature=player_embedded

wanshah said...

thanks cik keyla. akan saya bukak time lunch hour nanti. cz time tu jer bleh. wawawa..

http://wanshah87.blogspot.com

Cik Kyla said...

ok... same2 ^^ slmt menonton :D