Wednesday, December 22, 2010

Teacher gigi putih.


Assalamualaikum wbt bloggers,

Awak mesti kagum melihat seorang mat salleh bercakap dalam bahasa melayu. Saya ada seorang kenalan dan mesti ada diantara anda sudah kenal dengan mat salleh ini. Dia sangat petah dalam bahasa melayu. Ohh~ mengapa saya bercakap seperti ini? Terlalu skema. Hahaha.

Ohh ya. Saya kenalkan dia adalah Ben Bradshaw / Gigi Putih / Baca. Di Facebook dia ada mengajar cara-cara bercakap bahasa inggeris dengan betul. Ben menggunakan FB sebagai platform untuk mengajar kita berbahasa inggeris mudah tetapi kita sering menyebutnya salah. Okey la. Sebagai contoh penggunaan perkataan ini sering kita sebut :

"Good luck in your exam"
"Good luck for your exam."
"Good luck to your exam."

Semua itu adalah salah!!

sepatutnya..

"Good luck on your exam"
"Good luck with your exam".

Search saja di youtube, Dia banyak buat video mengenai penggunaan bahasa inggeris dengan betul. :)



Kita selalu berasa kagum melihat orang luar buat sesuatu yang kita tidak jangka. Tetapi mengapa ya kalau orang kita buat benda yang kita tidak jangka kita akan kutuk habis? Hmm... Renung-renungkan..


10 Comments? ♥ ;):

adik hitam manis said...

ouh. mamat ni. aku subscribe kot dia. suka gila tgk dia. comelllllll...
dia nak dtg malaysia dlm minggu depan kalau tak silap. haha

Cik Kyla said...

zaty : yep die nak dtg mlsia.

dia ada ckp : "Kalau nampak sy jalan2 di KL minggu ini, jangan malu2 cakap sama sy ya?"

One-Nie said...

mat saleh that the one who u can show to ur parents la as their menantu..
komfom tak tolak punyaa..
:))

Cik Kyla said...

bahasa melayu sudah lulus. lepas ni dia kena dalami ilmu tentang agama pula ye br jmpe parents :p

Miss Wanie said...

babe!
dah lama aku cari blog/video/sape mamat neh!! omg dah jumpe!
tq!! tq!!

Cik Kyla said...

haha.. teacher aku ni.. :P

adik hitam manis said...

putih kan? *ayat dia* ahahahah. suka3!

Cik Kyla said...

haha. die siap tunjuk lg ubat gigi die pakai. ^^

Miss Wanie said...

hahahaha!!
walaupun aku broadband, sanggup aku tunggu berejam depan lappy semata2 nk load video dia.. hahahah~

Cik Kyla said...

bkn main admire lg mu kt die. LOL. :p