Monday, March 7, 2011

Experiment about Antivirus.


Assalamualaikum wbt bloggers,

Just nak share something. Mungkin ada yang pernah try. Kepada yang belum... mari kita try!

Satu eksperimen mudah utk periksa antivirus kita tu ok atau tak atau berfungsi untuk halang virus2 masuk atau tidak.

Caranya?

1.First sekali buka Notepad anda
2.Copy n paste ayat ni dalam Notepad anda :

X5O!P%@AP[4\PZX54(P^)7CC)7}$EICAR-STANDARD-ANTIVIRUS-TEST-FILE!$H+H*

3.Save note tadi sebagai -> virus.com
4. Kalo Antivirus korang berfungsi dgn baik, dia akan block notepad virus tadi.
5. Kalo tak detect, mungkin korang dh sampai "seru" utk guna Antivirus lain.

Maka? pegi la update antivirus anda. Selamat mencuba!




6 Comments? ♥ ;):

taqO said...

Halamak. kalau xpenah guna langsong?
ape yg harus sy buat! tulun...

Cik Kyla said...

haha. ngade ni. takkan la tak de antivirus.. :p mesti pena guna en? hehe.

taqO said...

ade je kat bawah tu.
tapi mcm.. mcm.. mcm xwujud jeh. :D

Cik Kyla said...

haha. pegi tuka antivirus. pakai apa? avira? avg? kaspesky? norton? ekekee.. sy pakai kaspesky :D

taqO said...

sy pakai semut merah je.
sesape dtg.. dia gigit. buleh ke mcm tu? ekeke~ :D

Cik Kyla said...

ada ke?
sy memerlukan penjelasan yg lebih dr anda... ekeke.... :P