Thursday, May 19, 2011

Review : Nur Kasih The Movie.


Assalamualaikum wbt bloggers and readers,

Alhamdulilah, baru selesai menonton film tu. Thanks kepada adik kerana menjadi driver kakaknya.. dan mengepau tiket wayang yang dia nak tengok. Huhu. Adik lelaki saya tak suka layan cerita ni. Dia layan cerita insidious. Ok la, tanpa membuang masa, saya just nak review apa moral yang saya dapat mengenai cerita Nur Kasih The Movie tadi.


Nak diringkaskan jalan cerita ni boleh dikatakan terbaik. Ini imaginasi saya kalau saya berada di tempat pelakon-pelakon tersebut.

Adam dan Nur sangat cekal dan tabah menghadapi dugaan.. walau banyak rintangan Adam lalui dia sanggup mempertaruhkan nyawanya untuk Nur. Doa Adam untuk Nur, "Ya Allah.. Ambillah apa yang Kau nak ambil.. tapi jangan Kau ambil Nur dari Adam.." Tapi ajal maut itu bukankah di tangan ALLAH? kita kena redha dengan ketentuan itu..

Tapi betullah, "kadang-kadang menyuruh orang bersabar tatkala diuji itu jauh lebih mudah berbanding diri sendiri yang menghadapinya.."

Masa tu Adam menyuruh abangnya Aidil untuk bersabar atas pemergian isterinya.. kemudian Adam pulak yang menerima ujian dari ALLAH iaitu Nur keguguran.. bayi yang mereka nanti-nantikan sudah tiada. Tatkala diuji itu Adam melawan takdir ALLAH dan Aidil dapat menenangkan Adam.

Sangat tidak suka dengan pemikiran seorang ustaz yang diminta oleh Adam untuk menyampaikan ceramah mengenai puasa kepada remaja bermasalah. Betul kata Adam.. siapa lagi nak membentuk remaja bermasalah itu kalau kita asyik berdakwah dengan hanya di masjid dan surau. Mentaliti orang kadang-kadang sukar di ramal.

Okey, kadang-kadang penonton ni cepat emosi.. belum habis cerita dah emosi. haha, banyak sangat expression dan imagination bila masuk scene yang kita tak expect atau expect berlaku.

"Weh... Adam mati ke?" "Nur Mati ke..?" "Aidil Mati ke..?"

Haha. sangat kelakar berada dipanggung ketika itu..

Kepada yang belum tengok cerita ni.. sila tengok. Banyak sebenarnya Moral kita dapat dalam cerita ni. :)

Jangan memandang sudut negative. Ambil yang positive itu. :)

Selamat Menonton!


9 Comments? ♥ ;):

zarith said...

cara penceritaan macam cerita tu setakat boley lah je?

papepun. memang nak tgk cite ni! hehe.

Cik Kyla said...

hehe. okey je.. tgk la :)

Nini Hartini said...

tak sabar nk tgk..tp tunggu keluar kt internet je lah. hehe

isteri aidil meninggal? ushhh ...

ada yg mati ke antara 3 org tu? alaaa x mo arrr

sumaiyah mokhtar said...

ngish tk ngish tk? hehehehe sedih kn? :)

Cik Kyla said...

Kak tini : kena la tgk.. x leh gtau. hehe :p

Sumaiyah : errr.... kite nangis skit. ekeke :p

One-Nie said...

waaa~ mu dah tgk!
aku pon nk g tgk jgklah nnti.
Insya Allah...
Babe, jiwa kosong la nk update blog skrg...
don't know why..
feels like missing something. :(

Cik Kyla said...

yep.. dh tgk dh huhu.
awatnye babe? =.="

One-Nie said...

aku rase nk delete je blog tu!
hihihi..

Cik Kyla said...

cm tu plk? adeh.. ce cite nape? huhu